Top-Thema's

 
 

Pallmann Productoverzicht

Een overzicht van onze producten.

 Naar het productoverzicht 
 
 

Merkliste (0)

 
 
 

Pers

 
 
 

Haaksbergen, 23.12.2016 - Tips van onze Technisch Adviseur 2-componenten lakken

2-componenten lakken

Waar tot voor kort vaak met 1-component lakken werd gewerkt, zien we nu steeds meer de vraag en verschuiving naar 2-componenten lakken. Dat zijn uiteraard goede ontwikkelingen, maar het werken met deze lakken vraagt wel om de nodige kennis. Onze Technisch Adviseur geeft tips!

Een 2-componenten lak- de naam zegt het al - bestaat uit een A-component (de lak) en een B-component (de harder). Deze worden met elkaar gemengd, en vormen zo een sterke en goed rolbare lak.

Eigenschappen en mengverhouding

Iedere 2-componenten lak verschilt qua eigenschappen. Ze zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken. De ene is extreem mat, de andere glanzend, halfmat of mat. Ook zit er verschil in de slijtvastheid en chemicaliën bestendigheid. Door dit onderscheid zijn ze ook verschillen qua samenstelling en inhoud.

De producten Pall-X Pure en de Pall-X Zero hebben een B-component (harder) van 1 liter. Terwijl Pall-X 98 Gold een B-component heeft van een ½ liter. Ook is de mengverhouding is bij elke lak verschillend, bijvoorbeeld 10:1 of 5:1. Dit lijkt ingewikkeld maar valt in de praktijk reuze mee. Op de lakcan (A-component) en de harder (B-component) staat meestal een maatverdeling, waardoor het bepalen van de juiste hoeveelheid makkelijk is.

Hoe moet het niet?

Soms gaat het fout. En dat gaat het wanneer …

  •  … de mengverhouding niet correct wordt toegepast
  •  … er onvoldoende lang wordt gemengd
  • … er op de verkeerde manier wordt gemengd
  • … de lak te warm of te koud opgeslagen heeft gestaan voor het aanbrengen

Hoe moet het dan wel?

Pallmann geeft een aantal tips:

  • Meng onze 2-componenten lakken mechanisch met een boormachine met vlindermenger. Dit omdat je een liter B-component hand geschud niet goed gemengd krijgt met het A-component.
  • Het is van belang dat de lak twee minuten lang wordt gemengd.

  • Meng de lak niet in een lakemmer voorzien van leglakzak. Dit omdat de praktijk leert dat men hierbij bang is de zak te raken, waardoor alleen in het midden van de lakemmer wordt gemengd. Het gevolg is een korte potlife en de lak zal snel indikken.

  • Het is belangrijk dat de producten op kamertemperatuur (± 20 graden) worden opgeslagen. Dat betekent in de zomer of winter niet in een te warme of te koude werkbus laten staan, of in de volle zon, maar gelijk s, morgens binnen zetten. Wanneer de lak zomers de gehele dag in de werkbus in de volle zon heeft gestaan, is de laktemperatuur gauw 35 of 40 graden Celsius. Ga je deze dan mengen, dan zal hij zeer snel indikken en niet meer te verwerken zijn.

Als deze punten in acht worden genomen tijdens het werken met 2-componenten lakken, kan er eigenlijk weinig fout en is een prachtig gelakte parketvloer het resultaat.

Rijzen er op de werkvloer toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Veel succes!